Hoe maak je het gebaar?

De Trekkie groet is een handgebaar uit de Amerikaanse sciencefictionserie Star Trek. Je maakt het gebaar door een vlakke hand op te steken, met de handpalm naar voren gericht. De ringvinger en pink houd je tegen elkaar, net als je wijs- en middelvinger. Dan spreid je je hand, zodat er een grote ruimte komt tussen de middelvinger en ringvinger. Je duim blijft gewoon staan.

Vulcanen-groet

Bij Star Trek dient het gebaar als groet en het wordt gebruikt door de Vulcanen. Ze gebruiken bij de groet vaak de woorden ‘Live long and prosper’, oftewel: ‘Leef lang en voorspoedig’. In het Vulcaans klinkt het zo: ‘Dif-tor heh smusma’, wat te horen is in de film Star Trek: The Motion Picture.

De eerste keer dat de groet gebruikt werd, was in 1967, in de aflevering Amok Time van de originele Star Trek serie.Leonard Nimoy, die Spock speelt in die serie, bedacht de groet. Hij herinnerde zich het gebaar van een zegening tijdens een dienst in een synagoge in Boston die hij als kind bijwoonde. 

Hoewel het verboden was en iedereen tijdens de zegening de handen voor de ogen hield, keek Nimoy stiekem naar de zegening tijdens de dienst en dit maakte een grote indruk op hem. Op YouTube vertelt Nimoy levendig zijn herinnering van deze gebeurtenis, deze zegening. 

Oefenen buiten beeld

De groet bleek niet voor iedereen even makkelijk te zijn. Sommige acteurs hadden er moeite mee het gebaar snel te realiseren. Dit had te maken met de manuele vaardigheid en souplesse, die per persoon verschillend is. Ze moesten eerst oefenen voor ze het gebaar konden maken. Tijdens het filmen gebeurde het daarom regelmatig dat acteurs buiten beeld met hun linkerhand de rechterhand vormden, voor ze deze omhoog staken en de groet in beeld kwam.

Letter Sjien

Tijdens de zegening vormt de hand de Hebreeuwse letter sjien. Dat is de eerste letter van een van de Hebreeuwse namen voor God. Als priesters uit de Hebreeuwse Bijbel de zegen over het volk Israël uitspreken, spreiden zij beide handen op deze wijze uit, waarmee ze zo de naam van God op het volk leggen. Toen Nimoy zijn rol in Star Trek speelde, was er behoefte aan een groet van de Vulcanen.

Hij herinnerde zich het gebaar van vroeger en stelde de zegen van de priester voor, maar dan met één hand in plaats van beide handen die de priester gebruikte.

Natuurlijk is hierdoor een parodie ontstaan, die te zien is in de film Star Trek: First Contact. Daar ontmoet Zefram Cochrane een Vulcan voor het eerst en kan de groet niet maken, daarom schudt hij de Vulcan maar de hand.

Over het gebaar schreef Nimoy zelf in het officiele Star Trek blog: “The light from this Deity could be very damaging. So we are told to protect ourselves by closing our eyes. I peeked. And when I saw the split-fingered gesture of these men… I was entranced. I learned to do it simply because it seemed so magical. It was probably 25 years later that I introduced that gesture as a Vulcan greeting in Star Trek and it has resonated with fans around the world ever since. It gives me great pleasure since it is, after all, a blessing.”

Nimroy heeft waarschijnlijk nooit bedacht dat dit gebaar zo’n enorm effect zou hebben en wereldwijd zou uitgroeien tot het begroetingsteken waar echte Trekkies elkaar aan herkennen en mee begroeten.

De Vulcaanse groet is als symbool opgenomen in versie 7 van de Unicode-standaard i, met codepunt U+1F596. Klik op het handje om naar de code te gaan.

Weet jij een gebaar dat op eenzelfde manier zoveel invloed gehad heeft wereldwijd? Laat het me weten, ik hoor het graag!

Live long and prosper! – Irina

Share This

Share This

Share this post with your friends!

Share This

Share this post with your friends!