Bij het voorbereiden van mijn blog, geniet ik elke keer weer. Natuurlijk weet ik niet precies welk gebaar ik ga behandelen, maar er is zoveel te zien om ons heen en te vinden op internet, duik erin en je leert van alles. Wat betreft gebaren hoef je niet zelf te duiken, dat doe ik voor je en voor deze week heb ik weer een leuke: het pinch-gebaar, oftewel een tweede ok-gebaar.     
  Pinch-teken ‘To pinch’ is Engels voor knijpen. Iets wat je doet met duim en wijsvinger, vandaar de naam voor dit gebaar. Dit gebaar wordt op verschillende manieren gebruikt. Over het algemeen is het de non-verbale manier om te laten zien dat alles ok is, goed, mooi en prima. Afhankelijk van de gezichtsuitdrukking bij het gebaar, kan dit een relaxed gebaar zijn, of juist een geagiteerd gebaar om iets extra te benadrukken of specifiek uit te leggen. Niet overal is het gebaar even positief, dus het is uitkijken waar je het gebruikt. In Frankrijk en België wordt het gebaar ook wel als ‘nul’ of ‘waardeloos’ gebruikt, en in Turkije, Tunesië en Griekenland bijvoorbeeld kan het als belediging worden gezien: ‘asshole’, het gebaar voor een anus, of een verwijzing naar homosexualiteit. (Bron: Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/OK_(gesture)) Boeddhisme Op een illustratie uit de negende eeuw staat het gebaar al getekend, als de ‘Vitarka Mudrā’ uit de Boeddhistische leer. Dit wordt vertaald als ‘mudra van discussie’ en wordt hier gezien als het gebaar van discussie en overdracht. Een andere term voor dit gebaar in het Boeddhisme is ook wel de ‘Vyākhyāna mudrā’, wat de mudra van uitleg betekent.  
  Hoe wordt het gebaar gemaakt? Je plaatst de punten van duim en wijsvinger tegen elkaar en zorgt dat de ruimte ertussen een ronde ‘o’-vorm krijgen. De middelvinger, ringvinger en pink blijven ontspannen omhoog staan. Afhankelijk van de eigen spierspanning zijn deze drie vingers dan meer of minder gebogen. Zelf zie ik dat mijn pink rechtop staat als ik dit gebaar maak, maar mijn middelvinger en ringvinger blijven krom staan. Trump gebruikt dit gebaar heel vaak, hij heeft nogal eens wat uit te leggen. Naast dit gebaar zijn er nog wat opvallende gebaren die hij gebruikt, welke door de BBC zijn gevangen en uitgelegd. Dat kan je zien in onderstaand filmpje. Vijf handgebaren van Trump https://www.youtube.com/watch?v=1p7sOsDHLiw
  Zijn voorganger, Obama, kent het gebaar ook en je ziet duidelijk een verschil in de manier waarop ze het gebruiken, door het verschil in expressie van beide leiders.  
  Oorsprong Wat betreft het gebaar, weet ik het niet, maar de uitdrukking OK komt volgens de Oxford Dictionary van het vaker humoristisch verkeerd gespelde woord ‘orl korrekt’ in plaats van ‘all correct’ door journalisten in Amerika in de jaren rondom 1830. Wie daarna dit gebaar eraan gekoppeld heeft, is de vraag, maar dat je hierbij de ‘o’ van ok maakt, heeft daar misschien mee te maken? Gebruik: cirkel-spel Een ander gebruik van het gebaar leerde ik onlangs van mijn zoon, die vertelde dat in zijn school leerlingen dit gebaar gebruiken om elkaar een tik te mogen geven. Het gaat er dan om dat ze iemand door het rondje van duim en wijsvinger laten kijken en als dat lukt, mogen ze die persoon een tik geven. De meest inventieve manieren om iemand door het rondje te laten kijken werden door hem voorgedaan.  
  Test Om af te sluiten heb ik hier een leuk filmpje met een test.
Hoor jij bij de 4% die dit ook kan? Ik zou zeggen: oefenen, dan lukt het altijd, en ga voor het gevoel! (En dat ik geoefend heb, zie je in de video hieronder…)  
Share This

Share This

Share this post with your friends!

Share This

Share this post with your friends!