Het is al lang geleden, maar wat vond ik het eng: die serie op televisie waar mensen geen mensen waren, maar onder hun huid hagedissen verstopt waren. De serie heette ‘V’ en ik keek elke week, waarbij elke week de rillingen over mijn rug liepen. Gelukkig liep deze serie goed af, hoewel aan het einde uit een stel, waarvan de een mens was en de ander een onderhuidse hagedis, wel een tweeling geboren werd. En bij een van die twee  babytjes ineens een gespleten tongetje naar buiten piepte.    
  Overwinnen Maar goed. Wat ik me nog herinner was dat de mensen in de serie wilden winnen en daarom het v-teken naar elkaar maakten. Het v-teken: een overwinningsteken dus. Dat klopt, want het v-teken is onder andere in de tweede wereldoorlog gebruikt. De Belgische omroeper Victor de Laveleve riep in 1941 het Belgische volk op om op de letter v te gebruiken als symbool van verzet tegen de Duitse bezetting. De v stond voor victoire en vrijheid. In de weken die volgden werden in België en Nederland overal V’s op muren geschilderd. De BBC besloot de v, die voor hen stond voor victory, te gebruiken voor een anti-Duitse campagne. Vanaf toen begonnen de uitzendingen naar Europa met het morseteken van de v (…-). Winston Churchill begon daarna het v-teken te gebruiken en het werd het gebaar waaraan de mensen hem herkenden.  
  Hoe wordt het gebaar gemaakt? Je steekt de wijsvinger en middelvinger omhoog en maakt met deze vingers de letter v in de lucht. Met je duim hou je je gebogen pink en ringvinger vast. Je handpalm wijst van je af. Je kan het gebaar met een hand en natuurlijk ook met twee handen maken. Je kan hem vlak voor je houden, zoals het Chinese meisje hieronder, of juist hoog en wijds in de lucht, zoals president Nixon vaak deed en wat zijn herkenningsteken werd. Na zijn ambtsperiode bleef hij het daarom gewoon gebruiken.  
  Belediging Het is wel opletten geblazen, want als je het gebaar met de handpalm naar je toe maakt, dan kan het in landen als Engeland, Ierland, Australie, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland gezien worden als belediging. Dan krijgt het de betekenis die in het Engels verwoord wordt als ‘up yours’, wat hetzelfde betekent als de bij ons bekende ‘middelvinger omhoog’. Oorsprong Volgens een oud volksverhaal is het symbool afgeleid van het gebaar van een boogschutter die vocht in het Engelse leger tijdens de Slag bij Azincourt. Volgens deze legende wilden de Fransen, als ze gewonnen hadden, bij alle gevangen Britten de wijs- en middelvingers afsnijden zodat ze niet langer met pijl en boog konden schieten. Maar het waren de Britten die wonnen, waarna ze de Fransen bij wijze van spot de twee vingers lieten zien.  
  Andere betekenissen In de hippie-tijd werd het v-teken gebruikt als vredesteken. ‘Peace, man’ is een gevleugelde uitspraak uit die periode. Zo wordt het tegenwoordig ook nog vaak gebruikt. En wie heeft niet als kind ooit zijn twee vingers achter het hoofd van een ander omhooggestoken? Dat waren dan de ezelsoren en wie zo op de foto stond, of zo gezien werd, werd als dom persoon beschouwd. Natuurijk betekent dit teken in de Nederlandse gebarentaal gewoon de letter v, bij het spellen van een woord. Wie dit gebaar wereldwijd bekende gebaar gebruikt, bevindt zich in goed gezelschap, getuige de vele beroemdheden op foto’s terwijl ze het v-teken maken.  
Share This

Share This

Share this post with your friends!

Share This

Share this post with your friends!