Blog – #hetgebaar02 – Duim omhoog

Er is voor mij geen beter gebaar om mee te beginnen dan deze: duim omhoog. De duim die op Facebook alle likes van je bericht verkondigt. De eerste keer dat deze duim daar verscheen was 9 februari 2009. Natuurlijk kwam er meer bij, sinds 24 februari 2016 kan je ook emoji’s gebruiken, maar de duim omhoog blijft de sterkste betekenis houden. Deze duim zegt alles: Goed gedaan! Ga zo door! Top! Prima! Geweldig! Onbewust zet ik zelf het uitroepteken erachter…  

Hoe wordt het gebaar gemaakt?

Je maakt met je hand een vuist, maar houd je duim niet in je palm, maar steekt hem juist omhoog. Vaak breng je je arm omhoog, zodat je de vuist op borsthoogte voor je lichaam plaatst.

Natuurlijk kan je het gebaar met twee handen tegelijk maken, dan versterk je de boodschap, het is dubbel zo goed en geweldig. Ook kan je de duim met een zwaai laten verschijnen, dat maakt het wat sierlijker en soms ook wat steviger.  

De oorsprong

Waarschijnlijk komt het gebaar van de gladiatorengevechten in de arena’s van vroeger. Na een gevecht mochten de koning of het publiek bepalen of de gladiator mocht blijven leven.

Hoewel de duim omhoog voor ons positief is, betekende het in die tijd dat de gladiator pech had, bij de duim omhoog werd hij ter dood veroordeeld. Anthony Corbeill heeft dit zeer scrutineus onderzocht door de woorden pollices premere (de duimen drukken) in Pliny te vertalen. Hij concludeert dat pollices premere inhoudt dat wanneer bij het maken van een vuist de duim op de duim van de wijsvinger werd gedrukt, dit betekende dat het leven van de gladiator werd gespaard.

Het tegenovergestelde gebaar was een vuist met de duim recht omhoog (infesto pollice in Quintilan). Daar betekende de duim omhoog de dood.   

Lees in ‘The gladiator and his thumb’ wat hij hierover schrijft (in het Engels). Lewis en Short hebben dit in hun A Latin Dictionary (1880) ook als definitie gegeven bij de term pollex: “De duim dichtdrukken (premere) was een teken van goedkeuring; de duim omhoog steken (vetere, convertere; pollex infestus) een teken van afkeuring.” (red.: vertaalt uit het Engels)

Positief

Hoe deze negatieve betekenis uiteindelijk veranderde naar onze positieve, dat blijft de vraag. Wel is het duidelijk dat het gebaar wereldwijd als iets positiefs gezien wordt. Obama en Batman, onze prinses Beatrix en onze kinderen, iedereen ontvangt en gebruikt graag dit gebaar.   

Tip

Op YouTube zijn veel uitlegfilmpjes te vinden. Als je op Facebook wilt dat al je vrienden je pagina gaan liken (voor wie nog niet weet hoe je dit doet), kan je bijvoorbeeld dit filmpje bekijken.

Reacties

Voor mij is het een uitdaging om elke week een korte blog te schrijven over een gebaar, hiervoor gebruik ik ook graag de hashtag #hetgebaar.

Reacties zijn welkom, en misschien heb je zelf een gebaar waar je meer over wilt weten, of waar je iets speciaals over weet? Laat dit dan weten, dat vind ik leuk!  

Share This

Share This

Share this post with your friends!

Share This

Share this post with your friends!