Tegenwoordig lijkt een PowerPoint-presentatie zo’n beetje de standaard, de norm. We zijn gewend geraakt aan iemand die presenteert voor een groot digibord met teksten en plaatjes, soms zelfs filmpjes, in allerlei huisstijlen en van meer tot minder professioneel in elkaar gezet …

Maar er is meer. Presenteren zonder Powerpoint is zeker ook mogelijk, zoals presentatiecoach Sylvie Verleye laat zien via dit filmpje op YouTube.

 

20 afbeeldingen – 20 seconden

Onlangs was ik bij de Westfriese Bibliotheken voor een workshop Pecha Kucha (spreek uit: petsja-koetsja). Ik was nieuwsgierig naar de Pecha Kucha, omdat dit een andere manier van presenteren is. Een Pecha Kucha presentatie is een uitdaging. En zeer geschikt voor beelddenkers. Je maakt in een Pecha Kucha presentatie namelijk gebruik van 20 afbeeldingen, die ieder 20 seconden lang in beeld komen. Aan de hand van dit template vertel je je verhaal.

Viooljuf Zlata houdt een Pecha Kucha presentatie over vioolspelen

Kort en krachtig

Het concept van de Pecha Kucha werd in 2003 bedacht door Astrid Klein en Mark Dytham, twee architecten uit Tokio. Doordat de presentaties 6 minuten en 40 seconden lang zijn, dwingt het de spreker tot kort en krachtig de kern van haar verhaal te verwoorden. 

Vanuit Japan heeft de Pecha Kucha zich inmiddels overal over de wereld verspreid en wordt deze manier van presenteren door velen omarmd. Allereerst door creatievelingen, waarvoor beeld een uitingsvorm is. Later ook door ondernemers. Er worden tegenwoordig zelfs speciale Pecha Kucha avonden georganiseerd, waar vaak zo’n 14 deelnemers een presentatie geven.

Als presentatie-coach en -trainer natuurlijk iets waarvan ik op de hoogte wil zijn. Maar hoe gaat dat Pecha Kucha in zijn werk en waar moet je vooral op letten?

9 tips voor het voorbereiden van een Pecha Kucha

Tip 1- Bedenk welke boodschap jij via de Pecha Kucha wil overdragen
Altijd belangrijk als je een presentatie wilt houden: wat wil jij vertellen? Wat wil je laten zien? De plaatjes komen later wel. Bedenk je hoofditem.  

Tip 2- Wat wil jij dat je publiek onthoudt?
Als je weet waarover je het wilt hebben, denk dan na wat jij jouw publiek wilt meegeven. Als ze jouw presentatie gezien en gehoord hebben, wat moeten ze dan aan iemand anders doorvertellen? Gebruik dat als kern-item waarmee alle stukjes van je verhaal te maken hebben.

Tip 3- Deel je boodschap op in 20 sub-stukjes
Deel je hoofditem op in korte stukjes. Bedenk dat je introductie-middenstuk-conclusie hebt en hoe wil je dat verdelen over de 20 stukjes? Zorg dat de substukjes allemaal te maken hebben met je hoofditem en dat waarvan jij wilt dat je publiek onthoudt.

Pecha Kucha Presentaties: KNVI Young Talents Awards (Ook leuk om te zien hoe de dia’s in elkaar overlopen …)

Tip 4- Gebruik persoonlijke foto’s, liever geen stockfoto’s
Stockfoto’s zijn mooi gemaakt, maar zijn duidelijk foto’s uit een systeem. Persoonlijke foto’s spreken mensen vaak meer aan, ze kunnen jou plaatsen in je verhaal en maken makkelijker connectie met je als ze iets van je herkennen. Ze onthouden zo trouwens ook meer. Probeer dus om zoveel mogelijk persoonlijke, zelfgemaakte foto’s te gebruiken.

Tip 5- Gebruik stukjes verhaal, ervaringen
Zoals al eerder gezegd, mensen onthouden iets waarmee ze zich kunnen verbinden. Feiten en cijfers zijn onpersoonlijk, maak er een verhaal van, iets dat je meegemaakt hebt, waaraan mensen de feiten en cijfers kunnen koppelen. Dan wordt het onthouden ervan ook veel makkelijker voor ze.

Tip 6- Wees zelf een actieve verteller
Een actieve verteller heeft binding met het onderwerp en draagt met enthousiasme deze binding over op het publiek. Gebruik je lichaam, stem, mimiek en betekenisvolle bewegingen en gebaren tijdens het vertellen van je verhaal. Met je actieve uitstraling trek je de aandacht en is het voor je publiek fijn om naar je te kijken en te luisteren.

Tip 7- Gebruik betekenisvolle gebaren
Mijn expertise als leraar Nederlandse gebarentaal: zet doeltreffende, betekenisvolle gebaren in tijdens het vertellen van je verhaal. Maak je verhaal driedimensionaal, maak zichtbaar of iets groot of klein is, of er meerdere partijen zijn, laat het zien in de ruimte die je tot je beschikking hebt.

Tip 8- Bereid je voor
Elke presentatie is gebaat bij een goede voorbereiding. Oefen je presentatie een aantal keer hardop voor jezelf. Kijk of het lukt om per dia slechts 20 seconden te praten. Maak een tijdlijn voor jezelf, waarin je in ieder geval 3 tot 4 keer de presentatie oefent, voorafgaand aan de werkelijke presentatie.

Tip 9- Haal diep adem, ontspan
Voordat je begint: neem even pauze als je voor je publiek staat. Haal adem, kijk de mensen aan, ontspan en begin dan met je presentatie. Begin vanuit rust, dat zorgt voor ontspanning bij jezelf met als gevolg dat je dat ook uitstraalt naar anderen.

Een Pecha Kucha goed inzetten en overbrengen is een uitdaging. Net als elke presentatie is een goede voorbereiding belangrijk. Een goede presentatie schud je niet zomaar uit je mouw. Daar is aandacht voor nodig; voor de inhoud en voor de uitvoering.

Wil je jezelf naar een hoger niveau van presenteren brengen? Dan help ik je graag met de inhoud en uitvoering van jouw presentatie, speech, lezing of verhaal. 

Irina Hoffer Presentatie-coach en trainer

Voor meer informatie of contact:
www.gebarenrijk.nl

0611883000
irinahoffer@gebarenrijk.nl

How Pecha Kucha changed my life: Eddy Selover at TEDxOrlando

‘Communication is about forging a connection with other people’

 

Share This

Share This

Share this post with your friends!

Share This

Share this post with your friends!