Een groot deel van Nederland is in de ban van het programma ‘Wie is de Mol.’ Ook ik heb mijn pijlen gericht op een persoon, maar of dat de juiste is, is de vraag. Tot nog toe gaat het goed… Presentator van dit programma is Rik van de Westelaken. Dit doet hij al enige seizoenen. Hij volgde Art Rooijakkers en Pieter Jan Hagens op.

Opvallend zijn de overeenkomsten met deze twee eerdere Mol-presentatoren. Het is natuurlijk belangrijk om de mimiek van je gezicht in toom te houden, want als presentator van ‘Wie is de Mol’ moet je op geen enkele wijze laten zien wat je wel of niet weet. Vooral aan het einde, bij de testuitslag, is dit belangrijk. 

 

 

Tip 1: Rustige wenkbrauwen

Wat mimiek betreft gaat het wel goed. Rik laat zo min mogelijk emotie zien en is vooral de verteller van de stand van zaken en uitlegger van opdrachten. Daarbij is een objectieve mimiek prima. Wat opvalt, is dat hij zijn wenkbrauwen veel gebruikt. Misschien om nadruk te geven, of juist een open blik te creëren. Dat is een van de meest opvallende dingen aan zijn mimiek.

Mijn tip is om daar eens naar te kijken. Natuurlijk is het geen probleem om dit in te zetten, maar als dit te vaak gebeurt, leidt het af en ga je er juist op letten. Wat niet de bedoeling is.
Tip 2: Armen ontspannen laten hangen

Wat het meest opvalt tijdens de afleveringen zijn de handen: waar laat je ze? Voor Rik is een houding waarbij hij zijn handen bij elkaar brengt en vasthoudt de meest voorkomende basishouding. Het uitgangspunt van waaruit hij vertelt. Af en toe gaan de handen open, bij een uitleg, of om iets te benadrukken. Hierbij zou ik zeggen: laat je armen af en toe ook eens rustig hangen, steek af en toe ontspannen je duimen in je broekzakken, of gebruik een tafel waar je op kan leunen.

Dit zag ik Art Rooijakkers bij een opdracht doen (lang geleden) en dat oogt weer lekker gevarieerd.
Het is lastig hoor, om binnen het kleine gebiedje dat de camera van je opneemt een houding aan te nemen die helemaal bij je past. Want je kan niet teveel met je armen zwaaien, omdat ze dan buiten beeld verdwijnen. En het is ook lastig om rustig te blijven staan en te vertellen, wanneer je misschien van binnen heel enthousiast bent. Het is oefenen zijn om jezelf in te houden, en rustig te blijven, zodat het past bij de formule van het programma.

Tip 3: Mondhoeken iets omhoog

Bij de test is het vooral belangrijk dat de mimiek van Rik heel stabiel blijft. Hij houd zijn gezicht daarbij goed in de plooi. Wat ik zou adviseren, is om toch te proberen daar de mondhoeken lichtelijk omhoog te plooien. Niet in een glimlach, maar zodat de mondvorm wat rechter wordt. Veel mensen zien er met een uitdrukkingsloos gezicht wat brommerig uit, omdat de mondvorm dan in een kromme lijn naar beneden loopt. Als je je mondhoeken wat omhoog trekt, ziet dat er heel wat vriendelijker uit.

Het lijkt me een redelijke opgave om deze kassakraker te presenteren. Zeker als je een persoonlijkheid hebt, die ruimte voor expressie en mimiek nodig heeft. Om dat naar zo’n rol aan te passen, heeft heel wat oefening nodig.

Iedereen kan wel wat oefening of tips gebruiken, voor digitale of live-presence. Presenteren, vertellen, jezelf laten zien, is een vak, daar kan je jezelf in verbeteren. Wil je meer weten? Zullen we een keer vrijblijvend afspreken om te kijken of, en hoe jij dit kan verbeteren? Ik sta voor je klaar!

Irina Hoffer, presentatie-trainer
www.gebarenrijk.nl

Share This

Share This

Share this post with your friends!

Share This

Share this post with your friends!