Ze is alweer een tijdje in bedrijf, Vera Bergkamp, als regelaar in de Tweede Kamer. Ik geef het je te doen: opletten wie wil spreken, orde houden, alle discussies inhoudelijk volgen en weten waar het over gaat. Dus ze zal vast ook veel tijd besteden aan de voorbereidingen.

Nu zit zij achter het apparaat waarmee ze sprekers aan en uit kan zetten. Ik keek ernaar en was verbaasd: dat is een staaltje techniek waar je u tegen zegt. Wist ze al hoe dat werkte, of heeft ze een uitgebreide uitleg ontvangen van bijvoorbeeld de vorige voorzitter, of de techneut die alle snufjes van het apparaat kent?

Maar goed, het gaat over de tips die ik Vera wil geven. Hiervoor heb ik diverse filmpjes bekeken die openbaar zijn op het internet, waaronder deze:

Lage stem

Wat opvalt zijn onder ander haar lage stem. Dat doet me denken aan de verandering bij Margaret Thatcher, die in de loop der tijd, nadat ze verkozen was tot prime minister, steeds lager ging praten. Klaarblijkelijk had ze de tip gekregen dat ze hierdoor steviger, daadkrachtiger en efficiënter overkwam. 

Tuuteretuut

Ik ben van mening dat dit zeker meespeelt. Als je een knijpende stem, of een hoge tuuteretuut stem hebt, dan is het allereerst al minder fijn om naar te luisteren. Maar ook conformeer je je dan aan de overheersende idee dat vrouwen zich druk maken op niets af. Dat wordt als effectief gezien in een theater, bij een rol, maar niet als je politicus bent. Dus een lagere stem helpt om meer daadkrachtig, steviger en efficiënt over te komen.

Verder kijkt ze goed rond, ook al gebruikt ze een papier om haar items vanaf te lezen en houdt ze haar handen rustig. Wel maakt ze kleine gebaren wanneer ze iets benadrukt, haar handen gaan dan wat naar buiten open. Daarmee kom ik bij de eerste tip.

Als je de tips liever wilt bekijken of beluisteren, dan kan dat. Ik maak bij elke blog een filmpje  en plaats dat op mijn YouTube-kanaal Gebarenrijk. Die vind je hier.

TIP 1 – Denk aan de handbewegingen

Wanneer je een verhaal vertelt en op eenzelfde manier, bij het benadrukken met de stem, steeds dezelfde handbewegingen maakt, is dat een herhalende beweging die ik zou verminderen. Het is niet nodig, het is een gewenning, om steeds die handen zo in te zetten. Dit is een onderdeel van vertellen dat ik bij heel veel mensen zie gebeuren. Het is mooi om je daarvan bewust te zijn en je handen op een andere manier in te zetten. Met doeltreffende gebaren, natuurlijk.

Bijvoorbeeld dat moment waarop ze aangeeft [00:32] dat ze lid van het Presidium is geweest en daarbij naar achter wijst en kijkt. Daarmee geeft ze met één gebaar veel informatie: het Presidium bevindt zich daar achter haar, zij heeft daar ook gezeten, op een plek tussen de mensen die daar nu zitten.

TIP 2 – Gebruik bevestigende mimiek

Verder zie ik weinig mimiek in haar gezicht tijdens het spreken. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de officiële toespraak die ze houdt, want het is een zeer belangrijk proces, deze verkiezing tot voorzitter van de Tweede Kamer. Maar zelfs bij serieuze aangelegenheden kan mimiek ingezet worden.

Ogen samenknijpen

Soms is het samenknijpen van de ogen nuttig, of bijvoorbeeld een knik met iets opgetrokken wenkbrauwen, wanneer ze aangeeft dat ze veel initiatiefwetten heeft mogen doen. [00:37] Ze kijkt hier juist naar beneden, weer naar haar blad, terwijl dat moment heel goed gebruikt had kunnen worden om iedereen nog even aan te kijken en te knikken: dat is ook één van mijn taken geweest.

Haar mimiek is in een ander filmpje wat losser. Dit is ook een gesprek met wat meer persoonlijker vragen.  

TIP 3 – Stand van de kin wat lager

Wat in dit filmpje vooral opvalt is dat Vera haar kin steeds wat schuin omhoog brengt. Het kan zijn dat dit ontvankelijk bedoeld is, maar als trainer zou ik haar adviseren de stand van haar hoofd en kin dus net iets naar beneden te brengen. 

Meer mensen hebben deze eigenschap, dat je je hoofd een beetje schuin houdt als je aan het praten bent. Terwijl je hoofd netjes rechtop, in de lengte van je ruggengraat zorgt voor meer rust, en zeker ook voor een meer ontspannen houding. Dat is de natuurlijke manier waarop je je hoofd houdt. 

Ontwijkend

Een kin omhoog houden kan namelijk op verschillende manieren uitgelegd worden. Mensen kunnen het zien als een beetje ontwijkend, vanaf een afstand observerend en zorgen dat je niet verleidt wordt tot het geven van een antwoord dat je niet wilt.

Uitdagend of verdedigend

Een kin omhoog houden kan ook uitdagend overkomen, verdedigend. Zo van: Dit is wat ik denk, dit is mijn mening en het kan me niet zoveel schelen wat jij daarvan vindt. Of: Durf daar eens iets van te zeggen?! En dat terwijl haar uitstraling hier juist heel jeugdig en enthousiast is door haar doorschemerende kleine glimlach in haar mondhoeken.

Zichtbaar jezelf zijn

Vera heeft een prachtig doel dat ze verwoordt [00:30]. 

“Mijn stelling is altijd dat het belangrijk is dat mensen zichtbaar zichzelf moeten kunnen zijn, en daar wil ik me heel graag voor inzetten als het gaat om emancipatie en het familierecht.”

Ze had natuurlijk kunnen stoppen bij het eerste gedeelte, want dat is uiteindelijk waar het om gaat: dat mensen zichtbaar zichzelf moeten kunnen zijn. Maar blijkbaar is dat voor haar vooral belangrijk bij de twee items emancipatie en familierecht. 

Wat ze daar al mooi doet is het inzetten van doeltreffende gebaren: ze zet het ene item rechts van haar neer, het andere item links van haar. 

Doeltreffend twee items neerzetten

Om het nog doeltreffender te maken, had ze deze twee items nog duidelijker in de ruimte neer kunnen zetten. Dat is dan weer het voordeel van bekend zijn met gebarentaal. Stel dat ze haar rechterhand in de lucht zou houden met een grijphand, alsof ze dat item daar vasthoudt. En met haar linkerhand hetzelfde zou doen. Dan zou je nog duidelijker kunnen zien dat voor haar die twee items belangrijk zijn. 

Benadrukken

Om dingen te benadrukken neigt ze met haar hoofd iets naar voren en gaat de kin naar beneden. Omdat ze haar handen niet gebruikt, is dit het enige waarmee ze nadruk geeft geven. Leuker zou zijn om meer met lichaamshouding en doeltreffende gebaren te doen. Ik ben heel benieuwd wat voor effect dat zou hebben op haar spreken als ze dat bewuster zou inzetten.

Dit filmpje wil ik ook graag nog even vermelden. 

 

Wat ik hier zo leuk aan vind, is dat Vera hier, tijdens de zin: “Ik zit hier namens de firma Bergkamp…” [04:27:19] wel gebruik maakt van een doeltreffende handbeweging naar zichzelf. 

Extra tip: houd rekening met de techniek

Deze tip heeft met techniek te maken. Ik adviseer natuurlijk om meer doelbewuste bewegingen met de handen te maken. Alleen, er staat een microfoon op tafel. Als haar handen op tafel komen, of tegen de microfoon aan, is dit geluid te horen via de microfoon. Het effect van de microfoon is dus iets technisch waar ze op kan letten. Net als alle andere personen trouwens, die een microfoon voor zich hebben. 

Debatten

Via internet zijn de debatten in de Tweede Kamer te volgen. Ik heb een debat bekeken waarbij ik het leuk vond om te merken dat Vera hier persoonlijker overkomt. Ze heeft er al meer expressie en ontspanning in haar gezicht, waarmee ze trouwens wel alle kanten opgaat.

Zo’n debat bekijken is trouwens heel interessant. Ik ontdekte dat ook staatssecretaris Keijzer wel wat tips kan gebruiken. Onder andere over de vele eh, eh, eh’s die ze gebruikt. Plus het feit dat ze gebruik maakt van zo’n ingewikkeld taalgebruik, dat niet iedereen dat zomaar kan volgen.

Dat vind ik jammer, want wat mij betreft moet je zo kunnen vertellen, dat voor iedereen helder is wat je precies zegt. En daar scheelt het bij haar (en heel veel andere mensen in politieke en ambtelijke functies) wel aan.
Ook vragensteller Raikovski zou ik graag tips geven. Kijk eens hoe zij haar woorden benadrukt met een herhalende beweging van haar rechterarm. 

Presentatietips

Afijn, er zijn nog veel meer mensen gebaat met presentatietips. Ik geef ze graag, ik werk graag één op één met mensen om een speech, verhaal of presentatie nog beter te maken. Of met groepen mensen, die levendiger willen vertellen, of tips of feedback willen ontvangen.  

Als jij iemand, een bedrijf, een gemeente, een school, wie dan ook, weet waarvan je denkt: die zoeken iemand die op dit gebied kan helpen! Of misschien zelfs: die zou wel wat tips van Irina kunnen gebruiken! Laat je het me dan weten?

En als je iemand weet voor mijn volgende blog, houd ik mij aanbevolen. Kom maar op met je tip!

Irina Hoffer, presentatie-trainer

06-11883000

www.gebarenrijk.nl

Share This

Share This

Share this post with your friends!

Share This

Share this post with your friends!