Heb jij Michael McIntyre misschien al eens langs zien komen op Facebook? Je kijkt een filmpje en dan komt er een lijst met filmpjes die ze voor jou geschikt vinden. Op deze manier kreeg ik ineens stukjes te zien waar Michael McIntyre de mensen introduceert die tijdens zijn show onverwachts mogen optreden. Zijn ‘Unexpected star of the show!’.

Michael is een positieve, enthousiaste, grappige presentator. Hij bedenkt ‘on the spot’ leuke reacties op wat mensen zeggen. En hij neemt je helemaal mee in zijn verhaal. Natuurlijk doet hij het geweldig, anders had hij nooit een eigen show gehad. Maar goed, ik ben van de tips, dus ook bij hem kijk ik of er dingen zien waar hij aandacht aan kan geven. Dit zijn mijn drie tips voor Michael McIntyre.

Tip 1 – Doeltreffende gebaren

Energieke armbewegingen, dat komt heel vaak voor en noem ik bij meer presentatoren op. Het is iets dat veel sprekers doen, zonder dat ze daar erg in hebben. Michael maakt groots gebruik van zijn handen. Hij opent ze vaak wijd en is zo heel toegankelijk. In het begin gaat hij van open, naar dicht via de vingertoppen (dit herhaalt hij verderop ook vaker, onder andere bij (01:20-01:24) en eindigt met de handen in elkaar wrijven (00:15 – 00:17) Met deze armbewegingen, het ritme dat hij gebruikt, ondersteunt hij de dingen die hij zegt. 

Hij kan het zelfs met één hand! (02:14-02:17) Zijn bewegingen gaan mee met het ritme van de zin. 

Michael is een energieke en enthousiaste persoonlijkheid, deze bewegingen passen totaal bij hem. Maar als je erop gaat letten, is het iets dat zeer opvallend is en daarom kan afleiden  van dat wat hij zegt. In mijn film kun je zien hoe ik dat bedoel.

 

Wat hieraan te doen? 

Ik zeg: geef de bewegingen een doel, zet hier en daar een doeltreffend gebaar in, dat laat zien waarover je praat. Dat verduidelijkt waarover je praat. Bijvoorbeeld bij het stukje van (00:20 – 00:27) kan hij een gebaar maken waar hij het podium aangeeft. En als hij de unexpected star benoemt, kan hij een presentatiegebaar maken waarbij hij zijn hand in de richting van het digischerm kan laten gaan. Ter introductie van de persoon die verrast gaat worden.

Of, wat hij zelf al doet, waar hij uitlegt dat de star of de show nog nooit voor publiek gezongen heeft (00:46) draait hij zijn handen naar beneden en maakt een gebaar waarmee hij dit duidelijk aangeeft. (In gebarentaal is dit het gebaar KLAAR.) 

Tip 2 – Goed geknipt en gekapt

Met zijn linkerhand houdt Michael zijn kapsel in bedwang (00:06, 01:03, 01:40). Hij glijdt met zijn hand door zijn haar naar achter en dan zit het weer goed. Alleen… hij is zo beweeglijk, dat dit natuurlijk geen enkel effect heeft. Wat hier gebeurt, is dat hij een gebaar gebruikt waarmee hij zichzelf wat steun en comfort geeft. ls gebaar is het net zoiets als een stopwoordje. 

Je ziet mensen dit wel vaker doen, zeker ook jonge meiden met lang haar. Die gaan met hun hele hand door hun haar en daarna valt het weer net zo soepel naar voren.

Het is een moment van wat rust, van comfort en een kort ogenblik van herijking, voordat je verder gaat. Wat dat betreft begrijp ik het gebruik van haarlak. Daarmee zorg je dat je haar zo stevig zit, dat je dit met rust kan laten en je aandacht volop aan je verhaal, interview, of gesprek kan geven. Met andere woorden: zorg dat je haar op orde is, goed geknipt en gekapt, zodat je je hoofd met rust kan laten.

Tip 3 – Blijf met je lijf gericht naar het publiek

Wanneer Michael laat zien hoe de foyer van de schouwburg is omgetoverd naar een lobby van een hotel, draait hij zich om naar het scherm (02:10) En staat met zijn rug naar zijn publiek. 

Omdat de scene, die zich daar gaat afspelen, datgene is waarin het publiek geïnteresseerd is, is dit niet zo heel erg. Toch geef ik als trainer vaak de tip om als presentator contact te blijven houden met het publiek. Je weet wat er op het scherm te zien is, kan opzij of iets naar achter kijken, terwijl je je lichaam toch gedeeltelijk richting het publiek gedraaid houdt. Je laat het publiek kijken, kijkt mee, maar als je iets vertelt, richt dan je gezicht toch weer naar het publiek. Zo kan je beter zien hoe het ontvangen wordt en hou je meer contact. 

Nog even dit:

(On)bewuste signalen

Bij het tijdstip (00:10) gaan Michaels handen duidelijk naar beneden in een afwerend gebaar. Op deze manier maakt hij gebruik van een universeel bekende manier om het publiek dat voor je staat tot kalmte te manen. Daar maakt hij goed gebruik van. Ik denk dat hij dit zelf al onbewust doet en dat dit het publiek niet erg opvalt. Maar zo’n gebaar werkt op het onbewuste niveau vaak wel door. Het geeft het aan het onderbewustzijn het signaal door: oh, opletten, even wat rustiger aan nu..  

Een zacht donzen bed

Michael McIntyre heeft een hele fijne uitstraling. Hij heeft plezier in wat hij doet. Hij praat heel makkelijk, improviseert heel makkelijk, is humoristisch. Dat helpt allemaal mee om de show te presenteren en te maken. Maar wat ik het allermooiste vind, is dat hij niet vergeet hoe eng en beangstigend het kan zijn voor degene die verrast wordt. Om ineens voor een 2.500-koppig publiek te staan en daar een lied te zingen. 

Het mooiste dat hij elke keer weer laat weten aan de zangers: het publiek steunt je, staat op je te wachten, vindt het fantastisch dat je dit doet en zijn je grootste fan.
Het publiek wordt vaak ervaren als een groot, kritisch monster dat je de kop afbijt als je fouten maakt. Michael zorgt ervoor dat de zanger het publiek gaat zien als een zacht donzen bed, waarop je kan landen. Ze dragen je op handen. 

En daarmee durft iedereen te presenteren!

Dus: als jij een volgende keer op een podium staat om je ding te doen, denk dan aan dat dragende publiek. Ze is je grootste fan!

_________________________________________________________________________________________

Wil jij rustig en vol vertrouwen, met doeltreffende gebaren op een podium staan? Maar wil je daarvoor nog even extra oefenen? 

Dan kom je gewoon bij mij langs (of we maken digitaal contact), om te kijken welke tips voor jou werken om jouw presentatie, je lezing of verhaal te optimaliseren. Aarzel niet contact met mij op te nemen! Ik sta voor je klaar.

Irina Hoffer, presentatie-trainer
www.gebarenrijk.nl
irinahoffer@gebarenrijk.nl

Share This

Share This

Share this post with your friends!

Share This

Share this post with your friends!