De geschiedenis herhaalt zichzelf. Dat is wat bij mij naar boven kwam bij het bekijken van het interview dat Oprah Winfrey had met Meghan Markle en prins Harry van Engeland. In een documentaire (Netflix) vertelt prinses Diana, de moeder van Harry, heel open over haar moeilijkheden binnen het koningshuis van Engeland, dat Meghan en Harry ‘het instituut’ noemen. Een generatie later vertelt Meghan over dezelfde soort problemen: Ze mag niets doen, zit alleen maar thuis, krijgt zelfmoordneigingen en op het moment dat ze om hulp vraagt, krijgt ze nul op het request. Waarom mag Oprah Winfrey dit interview met haar en prins Harry doen?  Wat zijn de sterke punten van Oprah en welke drie tips kan zij eventueel gebruiken?

Allereerst: dit hele interview is tot in de puntjes voorbereid. Allebei de dames zijn tot in de puntjes verzorgd, van kleding tot en met make-up. En: het interview is versneden, geredigeerd. Dan komt bij mij toch wel de vraag op: Is er gecensureerd?

  • Facebook
  • LinkedIn

Setting

De setting is in een tuin: twee prachtige, ruime, rieten tuinstoelen staan op gepaste afstand (corona-maatregelen!) van elkaar en er komt een shot waarbij de camera- en geluidsmensen zichtbaar zijn met dubbele maskers en plastic brillen op. Meghan en Oprah zitten ver van elkaar, en het is buiten, dus zij kunnen dit interview zonder mondkapjes op doen.

Wat Oprah aan het begin benoemt zijn de volgende drie dingen:

  1. Meghan weet niet welke vragen zij van Oprah krijgt.
  2. Oprah mag vragen wat ze wil.
  3. Meghan wordt niet voor dit interview betaalt.

Waarschijnlijk heeft dit te maken met de integriteit van het interview. Maar durft Oprah wel echt ALLES te vragen?

Feeling krijgen

Oprah heeft haar aantekeningen voor zich, op een aantal A4-velletjes. Ze heeft zich goed voorbereid, maar begint met persoonlijke vragen. Ze vraagt hoe het gaat met Meghan’s tweede zwangerschap. Op deze manier krijgt ze feeling met Meghan en dit is een rustige inleiding voor het interview. Helaas zet deze rust zich het hele interview voort. Stap-voor-stap neemt Oprah Meghan mee langs haar vragen.  

 

Laten uitpraten

Ze begint met vertellen van haar eigen gevoelens en ideeën en stelt dan haar vraag. Ze luistert naar Meghans verhaal, naar haar antwoorden en geeft Meghan de ruimte. Ze blijft stil, waardoor ze de ruimte geeft aan de ander om helemaal uit te praten. Dat is nog een sterk punt. Mensen vertellen soms net wat meer als je ze niet onderbreekt, maar juist stil blijft en daarmee laat merken: is dit alles? Ik wacht op nog wat meer. Vertel maar!

Even porren

En toch: als je wat vaart wilt blijven houden, dan is het soms handig om iemand af en toe even te porren. Even ‘out of the blue’ iets er doorheen gooien, of ingaan op een onderdeel van het verhaal dat verteld wordt. Zodat je wat meer diepgang krijgt. 

Tip 1 – Hou de vaart erin door af en toe in te grijpen

Om meer diepgang te krijgen, helpt het om af en toe in te grijpen wanneer iemand een verhaal vertelt. Zoom in op een onderdeel, iets dat jouw aandacht grijpt, en vraag daarop door. Op die manier kan je wat dieper op iets ingaan, doorvragen, verder dan je zo oppervlakkig verteld wordt. 

Door de traagheid blijft alles een beetje low-key. Het is niet bruisend. Eigenlijk blijft het allemaal wat vlak. Misschien omdat de vragen en antwoorden allemaal weloverwogen zijn? Ze nemen alle drie de tijd om goed na te denken over de beste/juiste formulering. 

 

Bubbelen

Dat haalt wel de sjeu uit het geheel. De Oprah die ik me herinner, was een vrouw die geen blad voor de mond nam, die bubbelde, veel lachte en ook haar handen gebruikt om dingen te benadrukken.
Bekijk maar eens dit filmpje, waar ze steeds met haar beide handen drie verschillende handvormen gebruikt, met dezelfde repeterende beweging.

In het interview merk je dat ze haar handen meer gevarieerder gebruikt, ze gebruikt veel verschillende manieren om iets te verduidelijken. Behalve… bij iets belangrijks.

Tip 2 – Varieer met gebaren om de aandacht te vestigen op iets belangrijks.

Oprah gebruikt regelmatig haar pinch-hand, onder andere bij het stukje waar ze Meghan vraagt: ‘Were you silent, or were you silenced?’ En maakt dan een ritsgebaar. [00:18:30] Of bij het stukje waar Oprah het heeft over ‘blindsighted the queen’ [00:50:53]. Dit doet ze om extra nadruk te geven.
Mijn tip is om toch af te wisselen wat betreft gebaren die je wilt gebruiken om iets te benadrukken. De ene keer de pinch-hand, de andere keer een vinger omhoog. Je kunt een vuist maken of je handen open doen. Een doordacht gebaar, dat past bij de context, houdt de aandacht vast en geeft aan het publiek aan: let op! Hier komt iets belangrijks!

En tenslotte: natuurlijk weer aandacht voor de mimiek. Altijd weer die mimiek. 

Tip 3 – Zet je mimiek in (om een reactie te ontlokken)

Het enige moment waarop je iets van een reactie met wat meer emotie ziet tijdens het interview, is wanneer Meghan vertelt dat er binnen ‘het instituut’ werd gepraat over de mogelijke huidskleur van de baby. Dat ontlokt bij Oprah een geschokt ‘What?’ [00:31:44] Waar er iets van verbazing, c.q. verontwaardiging op haar gezicht zichtbaar wordt.

Maar door de prachtige foundation en make up, door de low key vragenstelling, bij het weloverwogen vragen stellen, is welhaast geen mimiek zichtbaar. 

Opletten

Het zijn hier de woorden die gezegd worden, die het verhaal ontsluiten. Deze mensen zijn zo getraind in het ‘performen’ in het openbaar, om geen directe emotie of primaire reactie te laten zien, dat je als kijker enorm moet opletten of iets in hun gezichtsuitdrukking een onderliggend gevoel of emotie verraad. 

Weggelaten details

Jammer, want hoewel er vrijheid was in het stellen van vragen en elk onderwerp aangesneden mocht worden, is in dit interview alleen naar buiten gekomen wat prins Harry en Meghan Markle wilden vertellen. Het blijft een oppervlakkig verhaal, waaruit de o, zo interessante details weggelaten worden. Ze benoemen wat er speelde, maar niet wie de uitspraken deden of de beslissingen namen. 

Wat dat betreft is de documentaire op Netflix, met Prinses Diana smeuïger. Ook al is dat een (veelbesproken) gesproken interview, het is meer open en eerlijk dan dit mooi geënsceneerde geheel.

________________

Wat past bij jou?

Hoe doe jij dat? Een interview voorbereiden en afnemen? Een vraaggesprek leiden en hiervoor verhalende introducties verzinnen of voorbeelden geven? Hoe zit je? Hoe sta je? Wat kies jij? Wat past bij jou als interviewer?

Als presentatie-trainer geef ik je advies en tips om je eigen keuze te maken in de soort presentator en interviewer die jij wilt zijn. We kijken natuurlijk naar de vier pijlers lichaamshouding, mimiek, stem en doeltreffende gebaren. Ik help je om meer ontspannen, met meer gemak en, met inzet van dit alles, met meer impact je op jouw manier te uiten.

Irina Hoffer, Presentatie-trainer

www.gebarenrijk.nl, info@gebarenrijk.nl, 06-11883000

 

Share This

Share This

Share this post with your friends!

Share This

Share this post with your friends!