Als we het NOS-journaal kijken en het weerbericht komt eraan, zegt mijn partner altijd: “Zet hem maar uit. Ik heb er geen behoefte aan om te weten wat voor weer het wordt, dat merk ik vanzelf wel”. Terwijl ik helemaal kan zwijmelen bij die weerkaarten met pijltjes van windrichtingen, met zonnetjes of regendruppels, wolken of mist en dan natuurlijk de temperaturen erbij. Als toetje dan ook nog het vooruitzicht voor de komende vijf dagen! Hoe goed wil je het hebben? Maar… als ik eerlijk ben: kan het niet wat vrolijker?

Daarom nu drie tips voor de weermannen die ik recentelijk bekeken heb: Marco Verhoef, Gerrit Hiemstra en Peter Kuipers Munnike.

Tip 1 – Het kan wel wat vrolijker!

Ik weet het, het komt na het journaal en dat is allemaal heel gewichtig. En er is zo ontzettend goed nagedacht hoe ook de journaalpresentatoren in beeld worden gebracht. Daar moeten de weermannen natuurlijk wel op aansluiten. Dus daar staan ze: strak in het pak, in blauw of groen, mooie, rustige kleuren, zonder streepjes of ruitjes. En heb je al gelet op hun schoenen? Echt, die neuzen glimmen altijd, daar doet iemand enorm zijn best op!

Maar is het weer ook echt iets om zo gewichtig mee te doen? Is het niet iets waar je iedere dag weer van kan genieten? Zou het misschien een idee zijn om het gewichtige weg te laten? Een mooi fel overhemd onder het strakke pak. Wat meer enthousiasme bij het vertellen. Het weer is je hobby, toch? Je houdt je er de hele dag mee bezig. Laat zien dat je je ermee verbindt en gooi je enthousiasme over de weersomstandigheden en -veranderingen eruit!

Tip 2 – Een interessant weetje 

Niet alleen wil je mensen informeren over het weer, misschien wel je ze ook wel iets leren over hoe je weet wat je weet. Feitjes over gemeten waarden, de manier waarop je aan je informatie komt, van welke satelliet je de foto hebt, hoe ver die staat, waarom wolken soms wit en soms grijs zijn, er zijn volgens mij legio leuke weetjes te vertellen over het weer. Zoom af en toe eens in op een weetje en leg iets kort uit.

Tip 3: Gebruik een polsbandje

Ze weten het goed te verbergen, maar de mannen hebben in hun linkerhand een apparaatje met een knop erop. Daarmee kunnen zij bepalen wanneer het volgende beeld op het scherm komt. Dat is misschien wel handig, maar minder praktisch. Want je hebt je linkerhand dus nooit vrij. Om ook iets mee te doen, iets aan te wijzen, om een groter gebaar te maken door twee handen te gebruiken. Je kunt je vrijer bewegen als je beide handen in kan zetten. Dus zorg voor een polsbandje waaraan dat apparaatje zit. Dan kan je op de knop drukken, daarna met beide handen vrij vertellen en gebaren, en dan weer op de knop drukken. Of je vraagt iemand anders om even op een afgesproken signaal voor jou op een knop te drukken. Dan hou je helemaal je handen vrij.

En dat kan heel natuurlijk gaan, als je dat oefent. Want je kan zien dat het weer supergeregisseerd is. Dat is heel fijn voor de kijker die houdt van herkenbaarheid: je weet precies wat er komen gaat. Maar het is ook saai. Want het is altijd hetzelfde. En ik weet niet wat jullie denken, maar dat aan het einde in het kort staat wat de inhoud van het weerbericht was… Je gaat bijna denken: o, als dat alles is, waarom zeggen ze dat niet meteen?! Wel is het natuurlijk een mooie afsluiter.

De vijf scènes

Dat regisseren kan je goed zien als je de drie verschillende mannen naast elkaar zet. (Dit kan je goed zien in het bovenstaande filmpje waarin ik de 3 tips vertel.)

  1. Eerst komen ze links in beeld en lopen ze naar rechts. 
  2. Dan wijzen ze op de kaart achter zich de verschillende gebieden in Nederland aan waar wat gebeurt. Ze beginnen altijd onderaan de kaart en eindigen bovenaan. Wat heel goed hierbij is: hun lichaam houden ze gericht naar de kijker. De voeten staan open richting camera en alle drie draaien ze af en toe wel hun gezicht naar achter als ze iets aanwijzen, maar draaien daarna snel weer naar de camera, naar de kijker. 
  3. Daarna lopen ze naar links, omdat het vooruitzicht voor de komende dagen in beeld komt. Terwijl ze naar links lopen, bespreken ze die eerste dag (of twee/drie dagen).
  4. Tenslotte bespreken ze de overige dagen en lopen daarna weer naar het midden.
  5. Om midden in beeld te eindigen, met de samenvatting rechts in beeld naast zich.

Ik zeg je: als je dit eenmaal weet, zie je het elke keer.

Eigen verhaal

Waar ik wel zeer enthousiast over ben: ze vertellen het zelf. Ze kunnen het weer niet voorlezen via autocue, omdat ze die verschillende kaarten gebruiken. Dus ze maken hun eigen verhaal, vertellen het echt. En eerlijk is eerlijk: zelf vertellen komt altijd anders bij je binnen dan als iemand voorleest. 

Eigen persoonlijkheid

En dat is dan iets waar ik de weermannen voor uitdaag: laat je eigen persoonlijkheid zien. Op zich doen ze het alledrie op hun eigen manier, maar eigenlijk lijkt het allemaal erg op elkaar. Als presentatie-trainer ben ik ervan overtuigd dat een stukje eigen persoonlijkheid toevoegen voor een kijker of toehoorder aantrekkelijk is. Mensen maken graag een connectie, je smeedt hiermee een band. Het hoeft heus niet zo extreem, maar iets meer jezelf zijn, in plaats van de nette verteller, creëert wat extra relaxtheid in de uitstraling. Marco Verhoef heeft een wat vooroverleunende houding, hij wil heel graag vertellen. Ietsjes meer naar achter geeft een relaxtere uitstraling. Gerrit Hiemstra aarzelt hier en daar, neemt wat pauzes tijdens zijn verhaal. Dat komt wat twijfelachtig over. En zijn schouders ogen wat hoog opgetrokken, wat duidt op spanning. Mijn favoriet is daarom Peter Kuipers Munnike, want niet alleen is hij het meest congruent, hij oogt ontspannen zichzelf. Daarbij zie ik hem hier en daar doeltreffende gebaren maken, die zijn verhaal ondersteunen. Dat past natuurlijk helemaal in mijn straatje.

Waar zijn de weervrouwen?

Rest mij nog één vraag: Waar zijn de weervrouwen gebleven? Die zie ik niet zo vaak.
_________________________________________________________________________________________

Wil jij een keer met een grootse PowerPoint je publiek bereiken? Bedenk dan hoe je je beweegt.
Loop jij ook van links naar rechts? Of blijf je staan? En gebruik je zelf een knop om door te klikken,
of vraag je hier iemand anders voor?

Wil rustig en vol vertrouwen, met doeltreffende gebaren op een podium staan?
Maar wil je daarvoor nog even extra oefenen? 

Kom dan gewoon bij mij langs (of we maken digitaal contact), Dan kijken we welke tips voor jou werken
om jouw presentatie, je lezing of verhaal te optimaliseren. Aarzel niet contact met mij op te nemen!
Ik sta voor je klaar.

Irina Hoffer, presentatie-trainer
www.gebarenrijk.nl
irinahoffer@gebarenrijk.nl

Share This

Share This

Share this post with your friends!

Share This

Share this post with your friends!